Mobilnost na Finsko

Naše štiri učiteljice so od 19. do 23. avgusta 2024 v okviru projekta KA122 in prejete akreditacije 2024, obiskale Osnovno šolo Mutalan koulu v Joensuu in bližnji šoli na Finskem.  Tam so opazovale različne pristope k inkluziji, skrbi za dobro počutje učencev, trajnostnemu razvoju, učenju na prostem in uporabi digitalne tehnologije pri pouku. Medtem ko so se tri udeležile senčenja, se je četrta preizkusila v poučevanju.

Učrenci na Finskem preživljajo vse odmore na prostem, za dobro počutje skrbijo s pestro ponudbo izbirnih predmetov, ki v veliki meri potekajo tudi v naravi. Vse poti učenci že od 1. razreda opravijo trajnostno – peš ali s kolesom.

Med poukom pogosto uporabljajo digitalne pripomočke, poseben poudarek pa dajejo integraciji otrok s posebnimi potrebami. Modernejše šole premorejo ogromno dodatnih prostorov za izvajanje pouka v manjših skupinah, na voljo pa jim je tudi terapevtski pes. Učilnice so odprte in povezane, učenci pa imajo veliko možnosti za izkustveno učenje na različne načine, tudi z uporabo pametnih naprav.